En Pratik Yoldan Websitesi Sahibi Olma

Zamanımızda websitesi sahibi olmak artık bir gereksinim ve en pratik yoldan websitesi sahibi olmakta sandığınız kadar zor bir iş değildir. Bir websitesi sahibi olmak için üç aşamadan geçmek gerekiyor;

  1. Site ismi almak ( domain almak )
  2. Sitenin yayın yapabilmesi için barınma hizmeti almak ( hosting hizmeti )
  3. Sitemizi yapmak için gerekli olan açık kaynak kodlu website yazılımları

Gördüğünüz gibi üç adımda ister bir kişisel websitesi, ister bir şirket sitesi sahibi olmanız oldukça kolaydır. Şimdi bu adımları teker teker açarsak;

Site İsmi Almak

İnternette var olmanın ilk kuralı bir adet isme sahip olmaktır, bu isim seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar var ki en başta amacımız seo konusunda bizi ileriye götürecek bir isme sahip olmak gerekir. Seo konusunda uygun isimler seçme hakkında yazımızı daha sonra yayınlayacağız. Karar vermiş olduğunuz bir isim var ve bu ismi almak istiyorsanız öncelikle bu ismin daha önce alınıp alınmadığını sorgulamanız gerekiyor, aksi takdirde almanız şu etapta kolay görünmüyor. İlk yapacağımız iş, google’da domain sorgulama yazarak çıkan websitelerinden birine girip, almak istediğimiz sitenin ismini yazıyoruz,

Domain Sorgulama
Domain Sorgulama

Yeşil dikdörtgen ile çerçevelediğim alanda almak istediğiniz site ismini yazarak ve aşağısında listelenmiş site uzantılarından istediğinizi seçerek sorgulama butonuna basarak, domain sorgulama işlemi başlamış olacaktır.

Daha sonra sorgulama işlemi bittiğinde;

Domain Satın Alma
Domain Satın Alma

Site isimlerinin yanında çıkan müsaitlik durumuna göre alıp alamayacağınızı göreceksiniz, sorgulattığımız site prusaseo.com sitesi bana ait olduğu için bu siteyi şu aşamada alma şansınız bulunmamaktadır. Onun haricinde ki tüm diğer alan adları müsait göründüğü için yanlarında yazan fiyatı da göz önünde bulundurarak sepete ekle diyerek satın alma işlemini tamamlıyoruz.

İlk işlem olan site ismi alma yahut domain kayıtlama işlemi böylelikle sona ermiş oluyor. Bundan sonrasında ise sitemizin dosyalarını barındıracağımız, yayın hayatına sokacağımız alanın satın alınması yani hosting satın alma işlemine geçiyoruz.

Yine burada az önce yukarıda yaptığımız gibi google da hosting satın al sorgulaması yaparak çıkan herhangi bir siteden aşağıdakine benzer planlarda hosting satın alması gerçekleştireceğiz.

Hosting Satın Alma
Hosting Satın Alma

Görüldüğü gibi, açmak istediğimiz sitenin kapasitesine göre uygun olan hosting paketini satın alarak bu işlemi de tamamlıyoruz.

Son olarak ta sitemizin altyapısı olan wordpress sistemini sitesinden indirip kurduğumuzda;

Wordpress Site Kurulumu
WordPress Site Kurulumu

Bu üç işlemi tamamladığımızda en pratik yoldan websitesi sahibi olmuş olacağız.

Tabi bu her üç işlemde kendi içerisinde bazı kurallar ihtiva edecek, mesela site ismini alacağımız yer güvenli olmalı, bir sorun yaşadığımızda çözüme hızlıca cevap verebiliyor olmalı, daha sonrasında ucuz diye yurtdışı sitelerinden aldığımız domainlerde bir sorun çıktığında dil problemi yaşayabiliriz. Aynı şekilde hosting de oldukça önemli bir konu, özellikle seo konusunda, seo hosting tarzında özellikli hostingler bulunmakta, yine aynı şekilde lokal seo yada yerel seo çalışmalarında hostingimizin Türkiye sınırları içerisinde olması oldukça önem arzetmektedir. WordPress kurulumu konunda yazdığımız yazı sizlere niye wordpressi seçtiğimizi söyleyecektir.

Sonuç olarak bu detayları göz önünde bulundurarak bir websitesi sahibi olmanız bu kadar kolaydır.

Yorum yapın