E-ticaret sitelerinin seo’su normal bildiğimiz seo tarzından biraz farklıdır. Çünkü normalde kopya içerik olarak görülen aynı bilgiler, e-ticaret sitelerinde normal bir durum olarak algılanır. Durum böyle olunca eticaret sitelerinin optimizasyonu için başka şeyler yapmanın gerekliliği doğuyor. Bunlardan en önemlilerinden biri ve hatta size direk para kaybettirecek yada kazandıracak düzenlemeler ise UX (User Experiment) Kullanıcı Deneyimi olarak adlandırılan düzenlemelerdir.
Kullanıcı deneyimi nedir diye anlatımımızı bir kaç senaryo üzerinden anlatacağız…
Kullanıcı Deneyimi Senaryo 1
Mesela bir ziyaretçi sitenize geldi, ürünlerinize baktı, sayfa sayfa gezdi ve en sonunda alış veriş yapmaya karar verdi. Önce üyelik oluşturması gerekti, hemen gitti kayıt olmaya ama bir baktı, facebook ile giriş yada Google hesabıyla giriş özelliği yok, tamam dedi olsun e-mail ile kayıt olurum dedi. Başladı bilgilerini doldurmaya, ad-soyad yazdı, mail adresini girdi, telefon numarasını girdi, adresini yazdı, sonra ilerlerken bir baktı T.C. kimlik numarasını istiyorlar. Burada duraksadı ve çıktı gitti.
Çözümleme: Ziyaretçinin burada ki davranışını incelersek, önce sitenizi yada ürünlerinizi beğenmiş olmalı ki alışveriş yapmaya karar veriyor. Üyelik oluşturmak istiyor, daha önce bir çok siteye google hesabı yada facebook hesabıyla giriş yapmaya alışkın bir kullanıcı, sizin siteniz de böyle bir özellik olmadığı için biraz pek memnun olmadı ama yine de beğendiği ürünü almak için mail ile devam etti. Kutucukları doldururken sıra kimlik numarasına geldi ve bu seferde, içinde dedi ki neden ben kimlik numaramı size vermeliyim ki diye bir soru geçirdi ve biraz da güvensizlik duyarak sitenizden alışveriş etmemeye karar verdi.
Yapılması Gerekenler: Burada yapılması gereken, ilk olarak bu tarz verileri toparlayabilmek, bu verileri analytics üzerinden hedeflemeler ile toplayabilir, yada sepet terk analizi yapılarak toparlanabilir, yada online chat sistemi üzerinden alabilirsiniz. Bu bilgileri, verileri elde ettikten sonra gereken ise yazılım ekibiniz ile yada satın aldığınız e-ticaret sistemine bu tür girişleri kendi sitenize uyarlamalarını istemek olacaktır. Diğer bir sıkıntı ise kimlik numara istemek neden lazım, bunu bildiren bir sık sorulan sorular sayfası hazırlayarak, ziyaretçilerin bunları görebileceği bir yere koymak, mesela tc no istenilen yere bir soru işareti baloncuğu koyarak üzerine geldiğinde gerekli bilgi verilebilir. Son sıkıntı ise güvensizlik… Bunun da sebebi, e-ticaret sitesinin sahibi kim, firma mı yoksa bireysel biri mi, kötüye kullanım olmayacağına ikna olmalı. Bu sorunu da ancak, işletmenizin bilgilerini, fotoğraflarını ve kurumsal yapınızı sergilediğiniz hakkımızda sayfası ile güven oluşturmanız gerekmektedir.
Kullanıcı Deneyimi Senaryo 2
Ziyaretçi sepete 10 liralık bir ürün koydu, alışverişi tamamla diyerek ürünü satın almak istiyor lakin bir türlü ilerleyemiyor, sayfa sürekli yenileniyor gibi oluyor ama görünürde hiç bir belirti yok. Bir kaç kez daha girişimde bulunuyor, yaşadığı bu durumu online chat üzerinden sorabileceği kimse de yok bu yüzden sinirlenip alışverişi tamamlamadan çıkıyor.
Çözümleme: Bu deneyim sorununu analiz yöntemlerimizden elde ettiğimiz veriler neticesinde aynı işlemleri tekrarlayarak durumu gözlemlediğimizde minimum sepet tutarının 15 lira olduğu bir alışveriş sitesinde 10 liralık bir sepet miktarı kurallar gereği eksik kalmakta. Bu durumda site uyarı vermesi gerekir. Aslında vermiş lakin sitenin en üst kısmında siyah bir zemin üzerine beyaz bir yazı ile bir bildirim olarak bu uyarıyı yapması, pop-up tarzı uyarı bildirimlerine alışık olan kullanıcıyı zorlamıştır.
Yapılması Gerekenler: Burada bize düşen görev, hem tablet, hem mobil cihazlar hem de masa üstü için uygun boyutlarda çalışacak bir pop-up ile bildirim uygulanması gerekir.
Kullanıcı Deneyimi Senaryo 3
Ziyaretçi google reklamı yada arama sorgusu sonucu sitenizi gördü ve linkinize tıkladı. Lakin tıkladı ama bir müddet bekleyerek sitenize giriş yaptı. Siteye geç giriş yapmasını belki telefon çekmiyor dedi önemsemedi. Açılan sayfada yer alan ürünleri inceledi, ikinci sayfaya bakmak istedi, ok işaretine tıkladı ama bu sefer de sayfanın geçişleri uzun sürdü. Bir, iki derken, baktı ki her sayfa böyle geç açılıyor ve sabır gösteremedi ve çıktı.
Çözümleme: Burada ki sorun sitenin yavaş açılması, sayfaların geç yüklenmesi neticesinde kullanıcı rahatsız olmuştur ve siteyi terk etmiştir. Yapılması gereken ise, sitenin sayfa açılış hızlarının iyileştirilmesi neticesinde kullanıcıların hızlıca isteklerine cevap verilerek kullanıcının mutlu olmasını sağlamak.
Yukarıda görüldüğü gibi seo çalışmaları ile getirdiğimiz ziyaretçiyi, kötü bir kullanıcı deneyimi ile kaybetmemek adına yapılması gereken iyileştirmelerin hepsi ux düzenlemeleri olarak geçmekte ve vaka analizlerine ilerleyen günlerde yeni eklemeler yaparak, tam bir kullanıcı deneyimi nasıl olur sizlere göstermiş olacağız.
Web sitenizde, ziyaretçiler hangi sayfalara giriyor, hangi sayfalardan çıkıyor, neden terkediyor gibi metrikleri ölçmek için yardım istiyorsanız, Bursa’nın ilk ve tek mühendislik vizyonuna sahip Bursa Seo firması olan Prusa Seo sizlere bu konuda ücretsiz hizmet vermektedir. Bizlere yorum olarak veya iletişim adreslerimizden ulaşabilirsiniz.